Home / Uncategorised / CLEMET-koulutuskiertue 2021: uuden teknologian osaamista autoalan asiantuntijoille
single

CLEMET-koulutuskiertue 2021: uuden teknologian osaamista autoalan asiantuntijoille

UUDEN TEKNOLOGIAN KOULUTUS AUTOALAN ASIANTUNTIJOILLE

CLEMET (Cleantech Mobility Education For Tomorrow) –hanke tuo tammi-helmikuussa 2021 autoalan muuntokoulutusta kuudelle paikkakunnalle.

Autohalli, jonka keskellä valkoinen auton, edustalla erilaisia johtoja, uudet teknologiset ominaisuudet esiteltävinä, ympärillä koulutettavia henkilöitä.
Kuva: Matti Rämö

Kuljettajaa avustavat järjestelmät (ADAS) yleistyvät nopeasti ja lähivuosina ADAS-järjestelmät tulevat pakollisiksi kaikissa EU-maissa myytäviin autoihin.   Kuljettajaa avustavat ADAS-järjestelmät parantavat merkittävästi liikenneturvallisuutta mm. vähentämällä peräänajokolareita ja tieltäsuistumisia.  Jotta järjestelmät toimivat oikein, järjestelmät pitää kalibroida esimerkiksi kun ajoneuvoon on vaihdettu tuulilasi, ajoneuvon alustaan on tehty muutoksia tai jokin ADAS-järjestelmän osa on vaihdettu.

Kun ymmärrämme ADAS-järjestelmän toimintaperiaatteen ja tiedämme, millaisia komponentteja järjestelmässä käytetään, se edesauttaa myös kalibroinnissa ilmenevien ongelmien ratkaisua.

Koulutuksessa keskitytään seuraaviin aiheisiin:

 1. Kuljettajaa avustavat järjestelmät (ADAS:Advanced Driver Assistant Systems) ja niiden kalibrointi
 2. Sähkö- ja hybridiajoneuvotekniikkaa

KOULUTUKSEN SISÄLTÖ

 1. Kamera- ja tutkajärjestelmien kalibrointikoulutus. Koulutuksessa perehdytään kuljettajaa avustavien järjestelmien (ADAS) toimintaperiaatteisiin, järjestelmien keskeisiin komponentteihin ja järjestelmien kameroiden ja tutkien kalibrointiin.  Esimerkkiautona on VW eGolf vuosimallia 2015.  Kyseiseen autoon tehdään käytännössä etukameran ja etututkan kalibrointi.  Kalibrointilaitteena käytetään Hella Gutmann testaus- ja kalibrointilaitteistoa.
 • Sähköauto-/akkukoulutus. Käymme lyhyesti läpi teoriaa ajoneuvojen sähköistyneistä voimalinjoista, joista erityisesti tutustumme modernien akkupakettien rakenteeseen henkilöautoissa, käyttäen esimerkkejä tuotantoautoista sekä Metropoliassa valmistetuista akkupaketeista. Tavoitteena on esitellä mahdollisia sähkötyö- ja paloturvallisuus riskejä, joita esimerkiksi kolarikorjaamoilla voi tulla vastaan. Mukanamme on sähköajoneuvoissa käytettyjä korkeajännitekomponentteja, joihin päästään tutustumaan lähemmin ja irrallaan ajoneuvosta.

OHJELMA

8.00 jälkeen ilmoittautuminen

 • 8.30- 9.00           Koulutuksen avaus, tavoitteet ja esittäytymiset
 • 9.00-10.00          Teoria ( ADAS 1/2 + Sähkö 1/2)
 • 10.00-12.00       Käytännön harjoitukset
 • 12.00-12.30       Lounastauko  
 • 12.30-14:00       Käytännön harjoitukset jatkuvat
 • 14:00-14:15       Kahvitauko
 • 14:15-15.45       Käytännön harjoitukset jatkuvat
 • 15:45-16:00       Palaute ja päivän päätös

KOULUTTAJAT

OMNIA

Matti Rämö on Omnian autoalan tutkintovastaava, jolla on 40 vuoden kokemus autoalalta. Hän on toiminut viimeiset kaksikymmentä vuotta opetustehtävissä sekä opetuksen kehittämisessä. Koulutukseltaan hän on   autotekniikan insinööri AMK ja teknologia johtamisen YAMK.

Antti Järvenpää on Omnian autoalan opettaja, jolla on 30 vuoden kokemus autosähkö- ja testaustekniikan parista. Koulutukseltaan hän on autotekniikan insinööri.

Metropolia Ammattikorkeakoulu

Juha Porvali toimii Metropolia Ammattikorkeakoulussa projektipäällikkönä, koulutukseltaan hän on ajoneuvotekniikan insinööri ja konetekniikan diplomi-insinööri. Metropolian projekteissa hän on ollut mukana vuodesta 2011, mm. Biofore-konseptiauto & Angelica-täyssähköauto.

Onni Humalajoki toimii Metropolia Ammattikorkeakoulussa projekti-insinöörinä ja on koulutustaustaltaan lentokonemekaanikko, jonka jälkeen kouluttautunut Metropoliassa ajoneuvotekniikan insinööriksi. Hänellä on vuosien kokemus projektityöstä, mm. Metropolia Motorsportin sähköformulan aerodynaamiikan suunnittelusta.

KIERTUEAIKATAULU 2021

Samansisältöiset koulutuspäivät paikkakunnittain:

 • Kuopio 28. / 29.1.2021 Savon ammattiopisto, Sahakatu 2, 70800 Kuopio
 • Tampere 4. / 5.2.2021 Tampereen seudun ammattiopisto Tredu, Ajokinkuja 6, 33800 Tampere
 • Turku 11. / 12.2.2021 – Turun ammatti-instituutti, Hamppukatu 2, 20740 Turku

Koulutuksen toteutuminen on riippuvainen koulutuspäivinä vallitsevasta COVID19-tilanteesta.